Alles is goed

Dag 1 - alles is goed

Dinsdag 6 februari 2024.

Ik had een plan en ik was er van overtuigd dat ik dit plan zou gaan uitvoeren. Maar om te beginnen aan dit plan wat ik in mijn hoofd had, moest ik eerst onderzoek doen. 

Het is 13,5 jaar geleden dat ik geopereerd ben. Een grote afsluiter na een emotionele rollercoaster. Bijna 9 uur zijn ze aan het snijden geweest in mijn buik. Bloedhaarden wegsnijden, een deel van mijn vagina wand, een stuk darm, een eileider en nog zoveel meer cystes. Endometriose was de ziekte die mijn hele leven op de kop zette.  Jarenlang pijn, hormonen, verdriet.  Na deze operatie in september 2010 kwam pas de rust om alles te verwerken, met het plan dat ik vanaf dat moment altijd de pil zou doorslikken, om opnieuw dit hele drama te voorkomen. 

Mijn hoofd schreeuwde

Nu 13 jaar later was ik die pil zat. Alles in mijn hoofd schreeuwde dat ik wilde stoppen. Ik ben niet gelukkig. Het vlakt mijn emoties af en ik weet zeker dat het aan 13 jaar pil ligt. Mijn eigen overtuiging en niemand die mij daar vanaf kon praten. 

Een gesprek met de huisarts volgde en we bespraken een stuk geschiedenis van de afgelopen jaren. Mijn dossier werd helemaal doorgenomen en vanaf dat moment zag ik dat mijn plan best wel groot was. Het wakkerde iets in mij aan. Het advies was om eerst de mogelijkheden met de gynaecoloog te bespreken. Kan ik stoppen met de pil? Ben ik nog net te jong voor de overgang? Is een spiraaltje dan iets voor mij? Maar dan moest er toch eerst een echo komen om te kijken of alles wel goed was. 

Wat als?

En vanaf dat moment is er een spanning in mijn lichaam ontstaan. Wachten op die afspraak bij de gynaecoloog. Ik was nog steeds overtuigd van mijn plan. Dit ga ik gewoon doen en ik sprak uit dat alles wel goed moet zijn. Maar de laatste dagen bouwde de spanning op in mij. Ik huilde op de meest gekke momenten. Tranen sprongen spontaan in mijn ogen als ik aan vandaag dacht. 

Wat als? 

Wat als het niet goed is? 

Wat als ik de hele molen weer in moet?

Wat doe ik mij zelf aan? 

Zoveel spanning heb ik nog nooit meegemaakt. Zelfs Jeroen was onder de indruk. Was er onbewust toch meer aan de hand? 

De endometriose had daar zeker haar schade achter gelaten

Eindelijk riep ze mijn naam. Een goed weerzien na 15 jaar. De gynaecoloog die de endometriose bij mij heeft ontdekt 15 jaar geleden en mij toen doorgestuurd heeft naar de specialist in Groningen. Ze herkende mij, maar ik moest haar toch even bijpraten. 

“Je baarmoederwand is naar boven getrokken en zit scheef, waardoor het lastig is om binnen te komen” staat in je dossier. Laten we gaan kijken. De welbekende eendenbek hield ze voor mij en stap voor stap vertelde wat ze deed en ze merkte direct dat de endometriose daar zeker haar schade had achter gelaten. Maar tijdens de inwendige echo hoorde ik alleen maar zeggen; ‘wat ziet het er hier prachtig uit’. Alles is schoon en zo rustig.

Wat een verschil zeg met 15 jaar geleden nadat zij in de uitslaapkamer naast mij stond na de kijkoperatie. “Ik heb je buik van binnen gezien en ik ben geschrokken hoe erg beschadigd alles is” 

Alles is goed

Never change a winning team. Letterlijk haar woorden. Stop alsjeblieft niet met die pil. Een spiraaltje inbrengen gaat met jouw baarmoeder zo lastig worden, je gaat pijn krijgen. En stoppen ben je nog te jong voor. Je bent waarschijnlijk nog niet in de overgang. Je gaat weer bloedingen krijgen en alles wat nu zo rustig is, blijft niets van over. 

Alles is goed.

Laat het zo! 

Maar toch, het is jouw keuze! En met die woorden gingen we terug naar huis. 

Langzaam komt het besef deze dag. Ik ga niet stoppen met de pil. Mijn plan waarvan ik overtuigd was, is van tafel geveegd. Ik blijf nog even lekker een paar jaar doorslikken. 

Maar er kwam een ander besef deze dag bij mij binnen. Heel langzaam komt het binnen en ik geloof het nog niet helemaal. Maar ik heb geen ziek lichaam.  Mijn buik is schoon. Hoe prachtig zijn deze woorden. Ik mag het gewoon gaan geloven. 

13 jaar lang heb ik altijd nog gedacht dat mijn buik een zooitje van binnen was. Ik weet dat ze met die grote operatie alles weg hebben gehaald, maar toch bleef ik bij het feit dat mijn buik ziek was. 

Misschien is dit een nieuw begin. Dag 1 - Alles is goed.

Dat ik de laatste tijd niet gelukkig was, heeft misschien toch niet met de pil te maken. Ik zeg misschien, want een overtuiging kan ik niet in één dag omdraaien. Ik mag dit van mijzelf langzaam gaan geloven. De pil heeft geen invloed op mijn emoties.

Wat wel invloed heeft op mijn emoties de laatste weken, misschien wel maanden? Ach dat mag ik op dag 2 ook wel uitzoeken, of misschien wel op dag 3.

Alles is goed. Voor nu is dat belangrijk. 

Nu weer verder 🙏

Ben jij klaar om jouw DROOMLEVEN te leven? 

Stel je voor: een leven waarin persoonlijke groei hand in hand samengaat met ultieme vrijheid. 


Een leven waarin jij kunt reizen en werken waar en wanneer jij wilt, alles volgens jou eigen voorwaarden!Download nu ons gratis e-book en ontdek de 6 krachtige en levens veranderende stappen volgens de TRAVEL Methode, die jou klaar maken om locatie onafhankelijk te leven. Jeroen en Ivette

Laat je nog meer inspireren en luister onze podcastDeze podcast kan je ook luisteren via: