De angsten tijdens het reizen
18 december 2022 
5 min. leestijd

De angsten tijdens het reizen

Angsten tijdens het reizen, je leert er zo veel van

Een tijdje geleden kwam ik een video tegen op Instagram, een Reels eigenlijk. De Reels was heel sprekend. Je zag een vrouw binnen in haar kamer op Bali en achter haar zag je van alles gebeuren in haar tuin. Wat ze zei sprak boekdelen: “Come to Bali they said, it will be fun they said”

Met een angstige blik keek ze een beetje schuin achter haar en daar zag je een monitor lizard helemaal wild worden en op haar raam afrennen. In de verte zag je nog iemand met een stok het beestje proberen te vangen.

Een monitor lizard is niet gevaarlijk. Ze zijn alleen groot. Ik vind het geweldige beestjes. Ik noem ze beestjes, maar ze kunnen best wel groot worden eigenlijk. Ooit op een eiland in Maleisië waar we een aantal dagen verbleven, waren ze toch zeker wel zo’n 1,5 tot 2 meter lang.

Laten we het gewoon beestjes blijven noemen. Dat zwakt het lekker af en is goed voor de angsten ;-)

Geweldige beestjes

Ik vind het geweldige beestjes. Ze horen bij Zuidoost-Azië. Een tijdje geleden waren we voor een stedentrip in Bangkok en daar kwamen we ze tegen in het park. Nou ben ik opgegroeid met het Julianapark in Stadskanaal en het enige wat je daar tegen komt zijn eenden. Deze beestjes kom je zeker niet tegen in Nederland. Zo vrij in de natuur vind ik het geweldig om ze te zien. Toen we in Maleisië waren en ze daar over het strand liepen, wauw, loved it. We hebben natuurlijk veel foto’s van ze gemaakt.

Maar deze Reels op Instagram vond ik toch een stapje verder gaan. Ik kwam de video tegen toen we net terug waren uit Bangkok. De koffers hadden we nog niet eens opgeruimd. Op dat moment had ik ook niet meer de behoefte om de koffers op te ruimen. Tegen Jeroen zei ik, zodra zo’n beestje in onze tuin loopt, pak ik het eerste vliegtuig naar Nederland. No way dat ik zo’n beestje in mijn tuin wil hebben. Dat gaat te ver buiten mijn comfortzone!

Monsters op ons dak

Terwijl ik het zeg weet ik ook dat de werkelijkheid heel anders is. Vorig jaar hadden we zo’n beestje midden in de nacht op het dak van ons huisje lopen. We waren net aangekomen op Bali. Baan in loondienst opgezegd, huis verhuurd en voor het eerst voor een langere tijd op Bali wonen. We zaten beide nog in onze emotionele jetlag en alles voelde veel groter dan het daadwerkelijk was. Midden in de nacht werden we wakker van een hoop kabaal en inmiddels was het beestje al een heel groot monster geworden. Terwijl Jeroen buiten aan het kijken was, was ik aan het zoeken naar het eerste vliegticket naar huis.


Een whatsapp gesprek met mijn broer die nacht bracht mij terug naar de werkelijkheid, “welk huis?” schreef hij. Tja, hij had gelijk. We hadden onze keuze gemaakt en we hadden ons huis verhuurd.

Het beestje verdween en wij gingen verder met de orde van de dag. Leven op Bali.

Een paar weken later kwamen we terug van een bezoek aan het Garuda House en hadden we een slang in de keuken.

Als ik het van te voren had geweten dat er een slang zou zijn, was ik gillend gek geworden en mega in paniek. Maar ik handelde vanuit intuïtie en ik raakte niet in paniek. Een helder ogenblik en ik bleef stil staan. Jeroen was er nog niet. En terwijl ik stokstijf bleef staan en mij niet omdraaide, zei ik tegen Jeroen. Er is hier een slang, tijd om de beheerder te halen. Dan blijf ik wel staan en verroer ik mij niet.


Come to Bali they said, it will be fun they said

Tja reizen naar de tropen brengt een hoop vreugde en angsten met zich mee. Je leert jezelf behoorlijk kennen. Je gaat over grenzen heen, waarvan je van te voren niet wist dat je over die grenzen heen kon gaan.

Ook al voelt Bali als thuis, toch zijn er nog vaak momenten dat je voorbij je eigen grens gaat. Ver buiten je comfortzone en angsten overwinnen.

Ik hou niet zo van beestjes

En als ik nu toch een beetje eerlijk ben, ik ben als het gaat over schoonmaken ook best wel een control freak. Misschien wel een beetje smetvrees. Alles moest direct worden schoongemaakt als ik aan het koken of het bakken was in Nederland.

En dat is nu precies hetgeen wat ik hier in de tropen heb leren los te laten.

Kikkers in de kamer. Salamanders die over het aanrecht in de keuken lopen en elke ochtend liggen er overal poepjes. Voordat het ontbijt gemaakt wordt, eerst met de veger door de keuken en een doekje over het aanrecht.

En wanneer ik mij ga douchen, eerst kijken of er nog kakkerlakken in de hoek lopen.

Ik heb een hekel aan kakkerlakken, verschrikkelijke beesten.

Ja, ik ben het mij bewust. Die monitor lizard van 3 meter lang noem ik beestjes, een kakkerlak is gewoon een verschrikkelijk beest. Ik kan het niet kleiner maken.
En toch lukt het mij om een aantal weken geleden drie van die kakkerlakken te pakken. We hadden er drie tegelijk in onze badkamer. Come to Bali they said, it will be fun they said. Inmiddels wordt de toon in deze zin steeds sarcastischer en was ik alweer aan het kijken naar tickets naar Nederland.

Die comfortzone wordt steeds groter

Je leert jezelf kennen als je op reis bent. We komen voor situaties te staan, die we van te voren niet zagen aankomen. Paniek is er bijna nooit. Beiden handelen we altijd vanuit onze intuïtie. Door het vele reizen hebben we veel geleerd. Over de wereld, hoe mensen zijn, hoe verschillende culturen zijn, maar vooral hoe wijzelf zijn. We raken niet snel in paniek en kunnen snel over gaan in rustig handelen. Wat is er aan de hand? Is paniek nodig? Is het ernstig? Moeten we opstaan van onze plek, alles achter ons laten en rustig weglopen?

Is het levensbedreigend?

Brand in de auto, boven aan een ravijn.

Aan het strand zitten en vlakbij een vulkaan die dreigt te gaan uitbarsten.

In huis zitten en een aardbeving voelen.

Een monitor lizard op het dak.

De slang in de keuken.

Handelen uit angst, daar ontstaat groei

Geen paniek en vooral rustig blijven. Die angst mogen we zeker voelen. Die angst is zeker ook nodig, want vanuit die angst kunnen we handelen. Wetende dat op dat moment de wereld niet vergaat en wij zeker niet doodgaan, kunnen wij binnen deze angst handelen. En daar ontstaat groei.

Dus kom maar op beestje. Wanneer die monitor lizard in onze tuin komt, weet ik dat ik vanuit intuïtie zal handelen. Rustig blijven en ook deze paniek overleef ik wel weer.

Ga op reis! Het is hartstikke leuk en je leert jezelf zo ontzettend goed kennen.

Ben jij klaar om binnen nu en één jaar

Locatie onafhankelijk te leven en je baan in loondienst op te zeggen? 

Stap nu in om van 2023 jouw DROOM jaar te maken

Een online jaartraject speciaal op maat voor jullie gemaakt, waar je leert om met een sterke mindset en complete stappenplan jouw droom om locatie onafhankelijk te leven eindelijk waar te maken.

Het complete stappenplan om binnen 1 jaar van een baan in loondienst naar locatie onafhankelijk te leven.


Het jaartraject inclusief een jaar lang begeleiding biedt alle handvatten om een sterke mindset te creëren, om groots te denken en inkomen over de grens op te bouwen.
Het jaartraject waarin je alles leert om binnen 12 maanden van een baan in loondienst naar een locatie onafhankelijk leven gaat, met een inkomen over de grens.

De TRAVEL methode.


Waarom de TRAVEL methode?
Wij hebben lang nagedacht hoe we dit traject gaan noemen.
Reizen stond natuurlijk bovenaan.
Dat is het grote doel om te halen met dit traject.
Maar om dat doel te halen, zullen jullie een aantal stappen bij langs moeten gaan.
En heel eerlijk, het is een makkelijke formule. Elke maand komen een aantal aspecten terug en die formule hebben we een heerlijk reissausje gegoten, namelijk de TRAVEL methode

De GROEPSCOACHING start op donderdag 19 januari 

Er is ruimte voor maximaal 15 personen VOL = VOLJeroen en Ivette


  Deze podcast is ook te vinden op: 

  Of ga zelf aan de slag om jouw DROOM leven waar te maken 

  Ivette Langeveld

  online training "van DROOM naar DOEN" 

   Het KRACHTIGE programma jouw locatie onafhankelijk leven te starten!

  Het programma om in 3 simpele en krachtige stappen met een positieve mindset jouw doelen te behalen, ideale droomleven te leven en jouw awesome 2.0 versie gaat leven vanuit bruisende energie, meer geluk en vrijheid

  Nu voor € 195

  inclusief heel veel extra bonussen