Doorbreek het leven dat door anderen is bepaald
02 mei 2024 
4 min. leestijd

Doorbreek het leven dat door anderen is bepaald

Wist je dat jouw leven is geprogrammeerd?

Daar sta je niet direct bij stil. Dat hoeft ook niet. Het leven dat je nu leeft, is een geschreven programma samengesteld door de mensen die de afgelopen jaren op jouw pad zijn gekomen.

We hebben allemaal een telefoon of een computer in ons bezit. In bijna alle elektronische apparaten zit tegenwoordig wel een computer, deze wordt bestuurd door één of meerdere programma’s. Maar wist je eigenlijk wel dat wij in ons zelf ook een programma hebben draaien? De programma’s voor onze apparatuur is geprogrammeerd of geschreven door mensenhanden. Maar wie heeft ons eigen programma dan geschreven?

Eén ding is zeker, dat heb je niet zelf gedaan. En dat is eigenlijk heel jammer, want dit programma bepaalt 100 procent wie wij zijn, hoe wij reageren op dingen, wat we leuk vinden, wat we eng vinden, maar ook onze carrière, ambities en zelfs wat we verdienen. En zo is er nog zoveel meer. Maar we leven ons leven dus op een programma dat iemand anders voor ons geschreven heeft.

Voor een dubbeltje geboren

Hoe is dat dan in zijn werk gegaan? Toen wij als kind ter wereld kwamen waren we helemaal blanco. Alles is nieuw en alles moesten we toen nog leren. De opvoeding is dan natuurlijk heel belangrijk voor het eindresultaat van jou als mens. Natuurlijk zijn er ook genen die wat meespelen.

De mix van je ouders zorgt voor een groot deel van je uiterlijk en zo ook nog wel meer natuurlijk. Met name als je jong bent zijn de mensen om je heen heel belangrijk voor jou want alles wat zij zeggen en denken wordt op jou overgebracht en dit laadt jouw programma in. Dit wordt jouw blauwdruk. Hadden je ouders bijvoorbeeld niet zo’n goede relatie met geld, dan is de kans groot dat jij ook geen grootverdiener wordt.

Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje, wie kent deze spreuk niet? Maar het geeft precies weer hoe wij (vooral in Nederland) denken over geld. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is er ook zo één. Het lijkt onschuldig, maar zo wordt ons computertje wel verkeerd geprogrammeerd.

En begrijp me niet verkeerd hè, dit gebeurt niet met opzet, maar met de allerbeste bedoelingen.

Leraren spelen hierbij ook een grote rol

Ook leraren en leraressen hebben een grote invloed op hoe jij over jezelf denkt.

Zelf heb ik het op de lagere school meegemaakt. In groep 8 van de basisschool zei de hoofdmeester letterlijk tegen mij:

Jij kan toch niet leren, jij gaat er niet komen

Nou, daar was ik mooi klaar mee. En geloof me, daar heb ik heel lang last van gehad.

Altijd had ik het gevoel dat ik toch te min was. Ik was jaloers op de meisjes die naar de HAVO gingen of door gingen studeren. Met de gedachte, dat kan ik toch niet.

Toch heb ik dit patroon doorbroken. Allemaal op mijn eigen wilskracht.

Ik heb mijn denken opnieuw geprogrammeerd en heb er alles aan gedaan om het wel te gaan leren. De laatste jaren heb ik heel veel cursussen en online programma’s gevolgd. Daarnaast heb ik mij laten begeleiden door verschillende coaches en heb er alles aan gedaan om hier nu te staan. Het komt allemaal op jouw eigen wilskracht aan.

De weide wereld in

Met ons geconditioneerde brein gaan we de wijde wereld in, we gaan naar school, we gaan aan het werk, maken als het een beetje meezit wat carrière. Als het een beetje meezit, ontmoeten we onze levenspartner, worden gelukkig en hopelijk op een gezonde manier oud. Dit is het leven, dat we volgens ons programma zouden moeten leven.

Voor velen is de vraag: Brengt dit geluk? Ik zit opgesloten in een onzichtbare kooi en ervaar absoluut geen vrijheid. Het gaat knagen, er ontstaan lichamelijke kwaaltjes of ziektes. Kortom; we ervaren geen geluk, we worden pessimistisch. Dat wil je toch niet?

Hoe kan ik dit doorbreken?

Wat nu als ik je vertel dat je deze cirkel kunt doorbreken? Dat je kunt stoppen met je average life en dat je vanaf nu kunt gaan shinen in jouw allermooiste droomleven. Dat je kunt breken met alle gewoonten die jou houden op de plek waar je nu bent.

Alles begint met een gedachte.

De grootste les die ik de laatste jaren geleerd heb: alles begint met een gedachte. Hiermee bedoel ik, dat alles wat jij kan bedenken jij ook kan waarmaken. Ga er eens voor jezelf over nadenken. Wat is jouw allergrootste droom?

Wil jij leren om jouw grootste droom uit te laten komen?

Wil jij vrijheid creëren om jouw droomleven te leven? 

Voel jij aan alles na het lezen van dit verhaal dat er voor jou ook zoveel meer mogelijkheden zijn?

Dat je op dit moment vast zit in een sleur, maar weet je ook dat er zoveel meer uit het leven valt te halen.

Je hebt grote dromen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Je zou er alles voor over hebben om die grote en spannende stap te zetten, eindelijk eens niet meer bang zijn en het gewoon te doen.

  • Je vaste baan opzeggen.
  • Reizen en werken waar en wanneer je maar wilt.
  • Je wilt anderen ook gaan inspireren met jouw verhalen.
  • Dat stukje paradijs op aarde zoeken en daarover vertellen.
  • Jouw avonturen waarmee je anderen kan inspireren.

Ben jij klaar om jouw dromen nu eindelijk eens waar te maken?

Wellicht is de TRAVEL methode wel iets voor jou. 

Ben jij klaar om jouw DROOMLEVEN te leven? 

Stel je voor: een leven waarin persoonlijke groei hand in hand samengaat met ultieme vrijheid. 


Een leven waarin jij kunt reizen en werken waar en wanneer jij wilt, alles volgens jou eigen voorwaarden!Download nu ons gratis e-book en ontdek de 6 krachtige en levens veranderende stappen volgens de TRAVEL Methode, die jou klaar maken om locatie onafhankelijk te leven. Jeroen en Ivette

Laat je nog meer inspireren en luister onze podcastDeze podcast kan je ook luisteren via: