Hart, Ego en... Ratio
08 september 2022 
7 min. leestijd

Hart, Ego en... Ratio

Hart en Ego


Wanneer je al bekend bent met enige persoonlijke ontwikkeling, zal je ongetwijfeld al kennis hebben gemaakt met de tegenstrijdigheid van je hart en je ego. Ego komt uit het Latijn en betekent letterlijk Ik. Wanneer je aan iemand vraagt wie hij of zij is, zal diegene zichzelf altijd omschrijven met een naam, man of vrouw en het werk wat hij of zij doet. Het ego identificeert zich met materiële zaken. Dat mooie huis, grote auto, goede baan etc. 


Het is niet zo dat het ego fout is. Het ego is gewoon onwetend.


De ware ik gaat veel dieper dan dat. De ware ik gaat tot in het diepst van je ziel. Om het inzichtelijk te krijgen en een beeldend plaatje te geven, kunnen we zeggen dat het je hart is. Feitelijk onjuist, maar ja. Je snapt het punt… Je ware ik voel je. Diep van binnen. En… wat ook heel mooi is, je ware ik WEET precies wat jij nodig hebt en zal dit aan je doorgeven door middel van gevoelens en emoties.

Grote storende factor

Je ego is dus eigenlijk helemaal niet je “ik”. Eigenlijk is je ego een hele grote storende factor. Je ego is heel koppig en houdt niet van verandering. Wil alles zo houden zoals het is. Elke verandering is eng. Het ego zal er dus alles aan doen om jou niet te laten groeien. Of dat nou iets kleins is als een ongeorganiseerde reis, of een nieuwe en betere baan. Of zoiets groots als je baan in loondienst helemaal op zeggen en je eigen (online)bedrijf op te starten om locatie onafhankelijk te wonen en te werken. Je ego gaat alle twijfel die jij misschien al hebt direct omzetten naar angst. De wel bekende stem in je hoofd die zegt: dat kan jij helemaal niet en jij bent hier helemaal niet geschikt voor. Of deze: Er zijn al zoveel mensen die hetzelfde doen. Allemaal onzin dus! De kunst is om deze stem te herkennen, vervolgens te negeren of nog mooier; weg te stemmen.  


Toen wij het onlangs over hart en ego hadden werd het ineens helder. Er is nog een derde factor. Een hele belangrijke. Want deze factor gaat het veel gemakkelijker maken om belangrijke beslissingen te nemen en gaat er voor zorgen dat je ego veel minder kans heeft om jouw ontwikkeling te verzieken. Die derde factor is ratio. 


De derde factor is ratio


Ratio of volledig je rationele vermogen kan een nieuwe situatie inschatten en je op basis van de feiten vertellen wat je het beste kunt doen. Dus los van gevoelens en emoties, maar volledig gebaseerd op feiten kan je beredeneren waarom je iets wel of niet zou moeten doen. Door hele goede vragen aan jezelf te stellen zal je altijd op een uitkomst komen. Dit zal dus altijd resulteren op een duidelijk antwoord, een harde ja of nee dus.


Dus wanneer je hart en je ego elkaar tegenspreken, zal je ratio de doorslag geven. Laten we onszelf eens als voorbeeld nemen. Wij hebben dit jaar de grote volgende stap naar een locatie onafhankelijk leven genomen om ons huis te verkopen. Het eerste wat ik zei toen we het hierover kregen was: Oh wat zal ik dit huis gaan missen. Ons thuis, ons plekje. Dat huis waar we 17 jaar gewoond hebben. Waar zoveel gebeurd is en waar we ons zo veilig voelden. Gaan we dit echt doen? Maar wat als het ons toch niet bevalt? En wat als het ons niet lukt, dan hebben we geen back up plan meer. Het ego nam het over. Er werden allemaal angsten en onzekerheden in ons hoofd gepland. Ik herkende ze gelukkig.


Een bultje stenen


Maar wat voelden we eigenlijk bij deze grote beslissing? Geloof ons, dit was niet gemakkelijk. Er was verdriet, gevoel van verlies. We hadden ons gehecht aan dit huis. Het was onderdeel geworden van onze identiteit, wie we waren. Van wie we dachten dat we waren. Dit was dus ook het ego dat hier sprak, want alleen het ego kan zich hechten aan materiële zaken. Maar er stak toch echt wel een diepere emotie achter. Toen wij dit huis in 2004 kochten heeft Ivette’s vader bijna alles wat los en vast zat verbouwd en er voor gezorgd dat het echt ons huis zou worden. We hadden zelfs al een bepaalde kamer gereserveerd voor wanneer ons gezinnetje van twee uitgebreid zou worden. Dat laatste was ons helaas niet gegeven en ook is Ivette’s vader ons in 2007 heel onverwachts en op veel te jonge leeftijd ontvallen. Emoties en herinneringen zijn er dus zeker wel bij dit - zoals mijn schoonvader altijd zei - bultje stenen.


Dromen waarmaken 


Regelmatig probeerden wij beiden om goed te voelen. Tijdens meditaties en wandelingen probeerden we naar het juiste antwoord te zoeken. Wat moeten we doen? Onze droom van ons locatie onafhankelijke leven voelde zo goed en echt als ons. Het voelde goed om een tijdperk af te sluiten. 


Het staat nu 1-1 tussen Ego en Hart. En nu dan? Laten we het gaan beredeneren. Wij willen locatie onafhankelijk leven en ten minste 6 maanden per jaar op Bali of reizend door een ander deel van de wereld zijn. Het is dan niet handig om je huis leeg te laten staan en ook onderverhuren is geen optie. Het huis is van 1962 en heeft best groot onderhoud nodig. Hebben wij het er nog voor over om dit te investeren? Het juiste moment van verkopen is nu vanwege de belachelijk hoge prijzen die nu (over)boden worden. En een laatste hele belangrijke reden die we inmiddels geleerd hadden; Grote dromen vragen grote offers. Wat heb je er voor over om jouw dromen uit te laten komen? Nou, dat was duidelijk. Wanneer dit het offer is, vind ik dat prima.


Beredeneren


Het lijkt me helder dat je bovenstaande op alle situaties kan toepassen. Dit voorbeeld was niet eens een inkoppertje, maar uiteindelijk is het duidelijk dat je wanneer je echt iets wilt, je daar hele dappere en spannende stappen voor moet nemen. Want als je echt iets wilt, zit het met je gevoel al goed. Ook zal je het goed kunnen beredeneren waarom je dit wilt en zou moeten doen. Alleen dat vervelende ego, die het je altijd weer lastig maakt. Maar wie heeft gezegd dat het gemakkelijk is?

Ben jij klaar om binnen nu en één jaar

Locatie onafhankelijk te leven en je baan in loondienst op te zeggen? 

Stap nu in om van 2023 jouw DROOM jaar te maken

Een online jaartraject speciaal op maat voor jullie gemaakt, waar je leert om met een sterke mindset en complete stappenplan jouw droom om locatie onafhankelijk te leven eindelijk waar te maken.

Het complete stappenplan om binnen 1 jaar van een baan in loondienst naar locatie onafhankelijk te leven.


Het jaartraject inclusief een jaar lang begeleiding biedt alle handvatten om een sterke mindset te creëren, om groots te denken en inkomen over de grens op te bouwen.
Het jaartraject waarin je alles leert om binnen 12 maanden van een baan in loondienst naar een locatie onafhankelijk leven gaat, met een inkomen over de grens.

De TRAVEL methode.


Waarom de TRAVEL methode?
Wij hebben lang nagedacht hoe we dit traject gaan noemen.
Reizen stond natuurlijk bovenaan.
Dat is het grote doel om te halen met dit traject.
Maar om dat doel te halen, zullen jullie een aantal stappen bij langs moeten gaan.
En heel eerlijk, het is een makkelijke formule. Elke maand komen een aantal aspecten terug en die formule hebben we een heerlijk reissausje gegoten, namelijk de TRAVEL methode

De GROEPSCOACHING start op donderdag 19 januari 

Er is ruimte voor maximaal 15 personen VOL = VOLJeroen en Ivette


  Deze podcast is ook te vinden op: 

  Of ga zelf aan de slag om jouw DROOM leven waar te maken 

  Ivette Langeveld

  online training "van DROOM naar DOEN" 

   Het KRACHTIGE programma jouw locatie onafhankelijk leven te starten!

  Het programma om in 3 simpele en krachtige stappen met een positieve mindset jouw doelen te behalen, ideale droomleven te leven en jouw awesome 2.0 versie gaat leven vanuit bruisende energie, meer geluk en vrijheid

  Nu voor € 195

  inclusief heel veel extra bonussen