Hart en Ego

Wanneer je al bekend bent met enige persoonlijke ontwikkeling, zal je ongetwijfeld al kennis hebben gemaakt met de tegenstrijdigheid van je hart en je ego. Ego komt uit het Latijn en betekent letterlijk Ik. Wanneer je aan iemand vraagt wie hij of zij is, zal diegene zichzelf altijd omschrijven met een naam, man of vrouw en het werk wat hij of zij doet. Het ego identificeert zich met materiële zaken. Dat mooie huis, grote auto, goede baan etc.

Het is niet zo dat het ego fout is. Het ego is gewoon onwetend.

De ware ik gaat veel dieper dan dat. De ware ik gaat tot in het diepst van je ziel. Om het inzichtelijk te krijgen en een beeldend plaatje te geven, kunnen we zeggen dat het je hart is. Feitelijk onjuist, maar ja. Je snapt het punt… Je ware ik voel je. Diep van binnen. En… wat ook heel mooi is, je ware ik WEET precies wat jij nodig hebt en zal dit aan je doorgeven door middel van gevoelens en emoties.

Grote storende factor

Je ego is dus eigenlijk helemaal niet je “ik”. Eigenlijk is je ego een hele grote storende factor. Je ego is heel koppig en houdt niet van verandering. Wil alles zo houden zoals het is. Elke verandering is eng. Het ego zal er dus alles aan doen om jou niet te laten groeien. Of dat nou iets kleins is als een ongeorganiseerde reis, of een nieuwe en betere baan. Of zoiets groots als je baan in loondienst helemaal op zeggen en je eigen (online)bedrijf op te starten om locatie onafhankelijk te wonen en te werken. Je ego gaat alle twijfel die jij misschien al hebt direct omzetten naar angst. De wel bekende stem in je hoofd die zegt: dat kan jij helemaal niet en jij bent hier helemaal niet geschikt voor. Of deze: Er zijn al zoveel mensen die hetzelfde doen. Allemaal onzin dus! De kunst is om deze stem te herkennen, vervolgens te negeren of nog mooier; weg te stemmen.  

Toen wij het onlangs over hart en ego hadden werd het ineens helder. Er is nog een derde factor. Een hele belangrijke. Want deze factor gaat het veel gemakkelijker maken om belangrijke beslissingen te nemen en gaat er voor zorgen dat je ego veel minder kans heeft om jouw ontwikkeling te verzieken. Die derde factor is ratio. 

De derde factor is ratio

Ratio of volledig je rationele vermogen kan een nieuwe situatie inschatten en je op basis van de feiten vertellen wat je het beste kunt doen. Dus los van gevoelens en emoties, maar volledig gebaseerd op feiten kan je beredeneren waarom je iets wel of niet zou moeten doen. Door hele goede vragen aan jezelf te stellen zal je altijd op een uitkomst komen. Dit zal dus altijd resulteren op een duidelijk antwoord, een harde ja of nee dus.

Dus wanneer je hart en je ego elkaar tegenspreken, zal je ratio de doorslag geven. Laten we onszelf eens als voorbeeld nemen.

Wij hebben twee jaar geleden de grote volgende stap naar een locatie onafhankelijk leven genomen om ons huis te verkopen. Het eerste wat ik zei toen we het hierover kregen was: Oh wat zal ik dit huis gaan missen. Ons thuis, ons plekje. Dat huis waar we 17 jaar gewoond hebben. Waar zoveel gebeurd is en waar we ons zo veilig voelden. Gaan we dit echt doen? Maar wat als het ons toch niet bevalt? En wat als het ons niet lukt, dan hebben we geen back up plan meer. Het ego nam het over. Er werden allemaal angsten en onzekerheden in ons hoofd gepland. Ik herkende ze gelukkig.

Een bultje stenen

Maar wat voelden we eigenlijk bij deze grote beslissing? Geloof ons, dit was niet gemakkelijk. Er was verdriet, gevoel van verlies. We hadden ons gehecht aan dit huis. Het was onderdeel geworden van onze identiteit, wie we waren. Van wie we dachten dat we waren. Dit was dus ook het ego dat hier sprak, want alleen het ego kan zich hechten aan materiële zaken. Maar er stak toch echt wel een diepere emotie achter. Toen wij dit huis in 2004 kochten heeft Ivette’s vader bijna alles wat los en vast zat verbouwd en er voor gezorgd dat het echt ons huis zou worden. We hadden zelfs al een bepaalde kamer gereserveerd voor wanneer ons gezinnetje van twee uitgebreid zou worden. Dat laatste was ons helaas niet gegeven en ook is Ivette’s vader ons in 2007 heel onverwachts en op veel te jonge leeftijd ontvallen. Emoties en herinneringen zijn er dus zeker wel bij dit – zoals mijn schoonvader altijd zei – bultje stenen.

Dromen waarmaken 

Regelmatig probeerden wij beiden om goed te voelen. Tijdens meditaties en wandelingen probeerden we naar het juiste antwoord te zoeken. Wat moeten we doen? Onze droom van ons locatie onafhankelijke leven voelde zo goed en echt als ons. Het voelde goed om een tijdperk af te sluiten. 

Het staat nu 1-1 tussen Ego en Hart. En nu dan? Laten we het gaan beredeneren. Wij willen locatie onafhankelijk leven en ten minste 6 maanden per jaar op Bali of reizend door een ander deel van de wereld zijn. Het is dan niet handig om je huis leeg te laten staan en ook onderverhuren is geen optie. Het huis is van 1962 en heeft best groot onderhoud nodig. Hebben wij het er nog voor over om dit te investeren? Het juiste moment van verkopen is nu vanwege de belachelijk hoge prijzen die nu (over)boden worden. En een laatste hele belangrijke reden die we inmiddels geleerd hadden; Grote dromen vragen grote offers. Wat heb je er voor over om jouw dromen uit te laten komen? Nou, dat was duidelijk. Wanneer dit het offer is, vind ik dat prima.

Beredeneren

Het lijkt me helder dat je bovenstaande op alle situaties kan toepassen. Dit voorbeeld was niet eens een inkoppertje, maar uiteindelijk is het duidelijk dat je wanneer je echt iets wilt, je daar hele dappere en spannende stappen voor moet nemen. Want als je echt iets wilt, zit het met je gevoel al goed. Ook zal je het goed kunnen beredeneren waarom je dit wilt en zou moeten doen. Alleen dat vervelende ego, die het je altijd weer lastig maakt. Maar wie heeft gezegd dat het gemakkelijk is?

Wellicht vind je dit ook interessant!

Digital Marketing Jeroen en Ivette

Stel je voor: een leven waarin persoonlijke groei hand in hand samengaat met ultieme vrijheid. 

Een leven waarin jij kunt reizen en werken waar en wanneer jij wilt, alles volgens jou eigen voorwaarden

Ben jij  klaar om aan de slag te gaan om jouw DROOMLEVEN te leven en te werken aan een online inkomen?

Dan heb ik nu een heel exclusief aanbod voor je, wat je misschien wel interessant vindt.

Klik hier om alles over dit exclusieve aanbod te lezen. 

Laat je nog meer inspireren en luister onze podcast

Jeroen en Ivette