Kerst in de Tropen

Luisteren naar kerstmuziek brengt mij joy en een klein beetje verdriet

De mooie december maand is al een tijdje geleden begonnen. Op 1 december begonnen we deze laatste maand van het jaar met een trip naar Bangkok. Een stedentrip midden in de winter naar een tropisch oord. Een december maand anders dan alle voorgaande jaren. Een december maand hoe ik het nog nooit beleeft heb.

December is voor mij samen met familie zijn en bij de kerk alles klaarmaken voor een mooie tijd die komen gaat. Samen op weg naar kerst en dat gaat gepaard met heel veel voorbereidingen, liederen uitzoeken, kerstverhalen lezen en gedichten doornemen. Maar ook de adventstijd is een belangrijk onderdeel van deze december maand. Samen verwachtingsvol uitkijken naar een nieuwe tijd.

Deze december maand is alles anders. Voor het eerst zijn we in de tropen. Geen geur van echte kerstbomen en dennennaalden, maar kunstbomen, bomen gemaakt van palmbladeren en bomen gemaakt van heel veel lichtjes. Ze doen echt hun best hier in de tropen. Het wordt groots aangepakt en de shopping malls ademen kerst uit.

Kerst muziek schalt uit de boxen en het blijft bijzonder om kerstmuziek te horen, terwijl je op slippers loopt.

Maar voor het eerst realiseer ik mij dat ik de kneuterigheid mis van de eigen gezellige rituelen die we in Nederland hebben.

Bellend met mijn moeder hoor ik aan wat er allemaal geregeld moet worden bij de kerk. Kerst staat voor de deur en verhalen worden nog doorgelezen. Boodschappen moeten gedaan worden en op afstand kan ik alleen maar mijn support geven dat het allemaal goed komt.

2000 miles

“Driving home for Christmas” en “2000 miles” schalken inmiddels over de boxen en ik krijg hier ineens een heel ander gevoel bij. Ik open Facebook en zie prachtige winter plaatjes voorbij komen. Hoe je het ook went of keert, het is het perfecte winter weer op dit moment in Nederland. Koud, maar wel droog. Dat zijn de winters waar ik van hou. Tegen die kou kun je je aankleden en heerlijke wandelingen maken. En bij thuiskomst een heerlijke kop warme chocolade melk maken.

We kozen dit jaar voor een ander pad. Reizen is toch wat we zo graag wilden? Een zin die we steeds tegen ons zelf zeggen en ook anderen benoemen het nog een keer. Dit is toch wat jullie wilden?
Ja, we willen vrijheid.

Werken en reizen waar en wanneer we willen.

Locatie onafhankelijk leven op onze voorwaarden.

Mijn grootste uitspraak is: thuis is waar we zijn.

Maar er is één grote les die we in deze prachtige december maand leren. Kerst vieren we vanaf volgend jaar in Nederland. Thuis bij onze familie. Bij de mensen waar we mee opgegroeid zijn. Samen met mijn familie, tijdens adventstijd, op weg naar Kerst.

Ik heb inmiddels mijn eigen playlist gemaakt op Spotify. Prachtige kerst liederen. Joy to the world.

De wereld is zo ontzettend mooi en ik ben dankbaar dat ik voor in elk geval één keer in mijn leven kerst mag vieren aan de andere kant van deze mooie wereld. In de tropen, bij een familie die Jeroen en ik samen hebben opgebouwd. Kerst vieren in het Bahasa, ik ken de taal nog niet goed. Maar de boodschap is in alle talen hetzelfde. Er is hoop. Vreugde op aarde, want Christus is geboren.

Wandelend door de rijstvelden

Met “driving home for Christmas” maak ik een wandeling door de rijstvelden. Een glimlach komt op mijn gezicht. Want deze liederen geven mij toch wel heel veel vreugde. Ik word er vrolijk van. Wandelend doe ik een dansje en zing ik in mijn hoofd keihard mee. Bij thuiskomst drink ik een verse kokosnoot.

Een kerst in de tropen. Het is een keer wat anders en wat ben ik toch eigenlijk blij en dankbaar dat ik ook dit mag meemaken.

Make it a Christmas to remember 🎄⁠

Schenk jezelf een vrolijk intiem Kerstfeest⁠

Laat je hart licht zijn⁠

Van nu af aan⁠

Zullen onze zorgen verdwenen zijn

Ben jij klaar om binnen nu en één jaar

Locatie onafhankelijk te leven en je baan in loondienst op te zeggen? 

Stap nu in om van 2023 jouw DROOM jaar te maken

Een online jaartraject speciaal op maat voor jullie gemaakt, waar je leert om met een sterke mindset en complete stappenplan jouw droom om locatie onafhankelijk te leven eindelijk waar te maken.

Het complete stappenplan om binnen 1 jaar van een baan in loondienst naar locatie onafhankelijk te leven.


Het jaartraject inclusief een jaar lang begeleiding biedt alle handvatten om een sterke mindset te creëren, om groots te denken en inkomen over de grens op te bouwen.
Het jaartraject waarin je alles leert om binnen 12 maanden van een baan in loondienst naar een locatie onafhankelijk leven gaat, met een inkomen over de grens.

De TRAVEL methode.


Waarom de TRAVEL methode?
Wij hebben lang nagedacht hoe we dit traject gaan noemen.
Reizen stond natuurlijk bovenaan.
Dat is het grote doel om te halen met dit traject.
Maar om dat doel te halen, zullen jullie een aantal stappen bij langs moeten gaan.
En heel eerlijk, het is een makkelijke formule. Elke maand komen een aantal aspecten terug en die formule hebben we een heerlijk reissausje gegoten, namelijk de TRAVEL methode

De GROEPSCOACHING start op donderdag 19 januari 

Er is ruimte voor maximaal 15 personen VOL = VOLJeroen en Ivette


  Deze podcast is ook te vinden op: 

  Of ga zelf aan de slag om jouw DROOM leven waar te maken 

  Ivette Langeveld

  online training "van DROOM naar DOEN" 

   Het KRACHTIGE programma jouw locatie onafhankelijk leven te starten!

  Het programma om in 3 simpele en krachtige stappen met een positieve mindset jouw doelen te behalen, ideale droomleven te leven en jouw awesome 2.0 versie gaat leven vanuit bruisende energie, meer geluk en vrijheid

  Nu voor € 195

  inclusief heel veel extra bonussen