Mensen kijken in Bangkok
08 december 2022 
in Reizen
2 min. leestijd

Mensen kijken in Bangkok

Mensen kijken 

Een moment voor mij zelf. Ik zit op een muurtje en leun tegen een pilaar. Jeroen is allang gevlogen. We hebben vandaag al zo’n 10.000 stappen gezet. Ik geloof het wel even. Ik weet dat Jeroen langer door kan gaan. Hij ziet elke keer weer een nieuw perfect plaatje. Met zijn camera in de hand verdwijnt hij steeds verder uit mijn zicht.

Ik zit hier lekker rustig en ik vind het wel prima. Laat Jeroen nog maar meer stappen maken. Ik geniet van het moment en vind het heerlijk om naar alle mensen te kijken.

De tweede volle dag in Bangkok. En ik heb nu al het gevoel dat ik meer stappen heb gezet dan de laatste 6 maanden op Bali. Yes, I know. Dat zegt zoveel over mij. Of misschien wel over ons. Op Bali zijn we zo meegegaan in de Balinese gewoonte en doen alles op de motor.

Hier in Bangkok is het lopen, lopen en nog veel meer lopen. Gelukkig was ik de temperatuur al gewend.

Foto aan de muur

Op dit moment zijn we bij Grand Palace. Stiekem denk ik terug aan 25 jaar geleden, toen ik voor het eerst bij Jeroen thuis kwam en de foto’s aan de muur zag hangen. Prachtige en kleurrijke foto’s van de wachters die hier staan bij de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha.

In 2012 kwam ik voor het eerst in Bangkok. Elke minuut en elke stap verwonderde ik mij over al die pracht en praal.

Nu 10 jaar later verwonder ik mij nog steeds over al die prachtige kleuren.

Jeroen is in geen velden of wegen meer te bekennen. Wat een verademing zal dit voor hem zijn. 25 jaar geleden fotografeerde hij met rolletjes en had hij toch een beperking in het aantal foto’s die hij kon maken. Hij moest er maar op vertrouwen dat het goed zou gaan.

De wachters zijn kleiner

Wat is er veel veranderd. De wachters lijken ineens kleiner. Er worden bepaalde beelden beschermd tegen mensenhanden en op bepaalde plekken kan je niet meer overal zo maar rond lopen. Er wordt gerestaureerd en opgeknapt.

Desondanks gaat Jeroen wel helemaal los met zijn digitale systeem camera. Eindeloos foto’s maken.

Ik blijf nog even zitten en geniet van alle mensen die hier lopen. Boeddhistische monniken lopen over het terrein en gaan een tempel binnen voor hun gebed.

Langzaam komt er een besef. Precies 25 jaar geleden zette Jeroen zijn eerste stappen op dit heilige terrein in Bangkok. En precies 10 jaar geleden mocht ik dezelfde stappen zetten. Een wereld zo ver van thuis. Een paar dagen Bangkok tijdens een verre vakantie.

Ik verzin verhalen

Ik kijk naar de mensen om mij heen en verzin een verhaal bij ieder van hen. Vakantiegangers, mensen op doorreis die een paar dagen een stopover hebben in Bangkok, studenten die een master volgen in het buitenland en in het weekend op pad gaan en wereldreizigers. Zoveel mensen en zoveel verschillende verhalen.

Ik maak het verhaal bij ons. Wie wij zijn? De wereld genieters, de hybride werkers, de digital nomads. De wereld is ons thuis. Een stedentrip naar Bangkok, vanaf ons tijdelijke huis op Bali.

Ben jij klaar om jouw DROOMLEVEN te leven? 

Stel je voor: een leven waarin persoonlijke groei hand in hand samengaat met ultieme vrijheid. 


Een leven waarin jij kunt reizen en werken waar en wanneer jij wilt, alles volgens jou eigen voorwaarden!Download nu ons gratis e-book en ontdek de 6 krachtige en levens veranderende stappen volgens de TRAVEL Methode, die jou klaar maken om locatie onafhankelijk te leven. Jeroen en Ivette

Laat je nog meer inspireren en luister onze podcastDeze podcast kan je ook luisteren via: