Thuis is waar we zijn
01 december 2022 
3 min. leestijd

Thuis is waar we zijn

Thuis is waar we zijn, waarheid of illusie? 

Het is nogal een uitspraak. Thuis is waar we zijn. En toch is het zo dat wanneer wij ergens voor het eerst zijn, wij de eerste nacht geen goede nacht hebben. Niet kunnen slapen en onrustig zijn.

Thuis is waar we zijn. Is dat echt zo of maken wij ons dat zelf wijs? Vaak verlang ik terug naar ons eigen huis. Dat huis waar wij 16 jaar hebben gewoond. Die plek die wij ons in al die jaren helemaal eigen hadden gemaakt. We hebben alle boze geesten verdreven of tot vriend gemaakt. Die plek waar we in de winter heerlijk met een dekentje op de bank wegkropen. Die plek waar we na een lange donderdag met koopavond voor Jeroen gezellig een Bacardi cola dronken. Die plek, dat huis, dat was echt thuis.

Reizen of leven in vrijheid vergt offers. Wat heb jij er voor over om jouw droomleven te leven? Wat geef jij op om te gaan doen wat jij echt leuk vindt? Voor ons was dat duidelijk en zoals je begrijpt uit het voorgaande, niet gemakkelijk. Wij hebben onze veilige haven opgegeven om onze vrijheid tegemoet te gaan. Onwetend wat de toekomst precies brengen zou. Onwetend of wij zouden slagen. Onwetend of wij ons echt thuis zouden gaan voelen. Maar wel vol vertrouwen het avontuur tegemoet.

Na ongeveer in totaal 12 maanden op Bali te hebben gewoond, kan ik zeggen dat we een hoop over onszelf hebben geleerd. Die veilige haven is toch wel belangrijk voor ons en we doen er alles aan om ons huidige huis, of de plek waar wij zijn zo thuis mogelijk te maken. We hebben meubels gekocht om beter te zitten en te werken. We hebben kleine dingetjes vanuit Nederland meegenomen en opgehangen. Kaartjes, foto's, edelstenen. Kleine aandenkens. We hebben wat kleine beeldjes gekocht die nu in onze woonkamer pronken.

Onlangs waren wij voor een korte stedentrip in Bangkok. Wat voelde dit weer ongemakkelijk aan zeg. Die hotelkamer, hoe groot ook, voelde niet thuis. Wat konden we doen om ons weer thuis te voelen? Ten eerste moesten we accepteren dat dit de komende dagen ons thuis was. En hierbij hoorde ook het accepteren van het onaangename gevoel. Door acceptatie en inzien wat is, zal het oncomfortabele verdwijnen. En dat was ook zo. Na de eerste nacht, die natuurlijk erg onrustig was, accepteerden wij ons nieuwe thuis. Ook hingen we kleine kerstspulletjes op en plaatsten we wat foto's die we meegenomen hadden. Ook hadden we onze reis amuletjes en edelstenen meegenomen en neergelegd. Kleine dingen, maar die kleine dingen maken het meer thuis.

Onze eerste (en waarschijnlijk laatste) kerst in het buitenland.

Het kerstgevoel of groter; het decembergevoel voelt heel anders nu we met 30 graden in zomerkleren naar de kerst vieren. Ja, je hoort hier ook overal wel kerstliedjes en doen de winkels en restaurants erg hun best om de klanten het kerstgevoel te geven, maar toch is het anders. We missen de  kneuterige lampjes in alle winkelstraten, de grote, echte kerstbomen. Maar vooral ook de persoonlijke voorbereiding naar kerst en Oud en Nieuw.

Ivette's moeder helpen alles klaar te maken voor kerstviering bij de kerk op Vierde Advent. Helpen met het uitzoeken van het kerstverhaal dat elk jaar voorgelezen wordt. De inkopen doen, de kerk klaarzetten. Nu kunnen we haar alleen maar op afstand ondersteunen.

Verrassingspakket

We werden een paar weken geleden verrast met een pakket dat wij kregen van Ivette's moeder. Zij had een pakket met allemaal kerstspulletjes, kerstster, slingers, noem maar op meegegeven aan een bekende uit Stadskanaal die voor vakantie naar Bali kwam. Een hele fijne verrassing voor ons waarmee we ons tijdelijke huis weer wat meer thuis hebben kunnen maken.

Thuis is waar we zijn en we weten nu dat wij geen reizigers zijn die elke dag naar een nieuwe plek willen reizen. Wij willen een plekje creëren die thuis voelt. Ergens voor langere tijd zijn. Persoonlijk maken. Thuis voelen en dat doen wij dus door kleine dingen, herinneringen mee te nemen.

Wij roepen altijd heel hard: "thuis is waar we zijn" en dat is ook zo, maar dat betekent niet dat we soms Nederland niet missen. Wij doen er alles aan om ons thuis te voelen. Maar het opgeven van je "echte" thuis is een offer. Een offer waar wij tot op de dag van vandaag geen spijt van hebben. Want ons locatie onafhankelijke leven is tot op de dag van vandaag een droom die uitgekomen is. En dat die droom steeds een beetje aangepast wordt en dat onze wensen steeds een beetje wijzigen, dat is volkomen oké.


Ben jij klaar om jouw DROOMLEVEN te leven? 

Stel je voor: een leven waarin persoonlijke groei hand in hand samengaat met ultieme vrijheid. 


Een leven waarin jij kunt reizen en werken waar en wanneer jij wilt, alles volgens jou eigen voorwaarden!Download nu ons gratis e-book en ontdek de 6 krachtige en levens veranderende stappen volgens de TRAVEL Methode, die jou klaar maken om locatie onafhankelijk te leven. Jeroen en Ivette

Laat je nog meer inspireren en luister onze podcastDeze podcast kan je ook luisteren via: